Over mij
Ik ben Ditte van Harten en sinds 2010 werkzaam als Verpleegkundig Specialist GGZ. Ik ben toen ook als zzp'er begonnen. Daarvoor heb ik meer dan 15 jaar als HBO-verpleegkundige bij meerdere GGZ-instellingen gewerkt, op opnameafdelingen en intensieve behandelafdelingen. Mijn  inmiddels brede werkervaring heb ik opgedaan in de jeugdpsychiatrie, in de geriatrie, maar het merendeel van mijn werkzame leven werkte ik met volwassenen. Na een aantal jaren ook als zorgcoördinator gewerkt te hebben, kwam ik rond 2006 op een kruispunt in mijn loopbaan: me verder ontwikkelen tot zorgmanager of in de directe patientenzorg blijven. Het werd het laatste en de wens om me dan ook professioneel verder te verdiepen bracht me bij de opleiding tot Verpleegkundig Specialist GGZ in Utrecht. In mijn leven zijn belangrijke thema's persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid en dat komt ook in mijn werk terug.  

Verpleegkundig Specialist GGZ
Als Verpleegkundig Specialist GGZ combineer ik verpleegkundige, medisch-psychiatrische en psychologische behandelvormen. Hierdoor kunnen we in samenspraak met u een behandeling op maat samenstellen door elementen uit verschillende behandelvormen te integreren (eclectisch behandelen). 

Op grond van de Wet BIG (Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, artikel 14-specialisme) voer ik ook voorbehouden handelingen uit, zoals bijvoorbeeld medicatie voorschrijven.

Ik ben regiebehandelaar en voer regelmatig een belangrijk deel of de hele behandeling uit. Waar nodig worden in samenspraak met u collega’s betrokken. Als regiebehandelaar coördineer ik de behandeling en ben en blijf ik gedurende het hele behandeltraject uw aanspreekpunt. Ook kan ik als behandelaar door een collega op vraag bij uw behandeling betrokken worden. 

Doel van behandelen is wat mij betreft toename van gezondheid, en dat is het vermogen om u aan te passen aan veranderende omstandigheden en uw eigen regie te voeren (Machteld Huber). Een dynamisch proces dus, dat ook uw hele leven doorgaat. Het gaat om veerkracht in het licht van fysieke, emotionele, sociale en zingevende/ spirituele uitdagingen van het leven. En dat is dus meer dan streven naar de afwezigheid van klachten of beperkingen. Maar streven naar een bevredigend en zinvol leven, met de beperkingen die psychische klachten met zich kunnen blijven meebrengen. 
Stappen in een behandelproces zijn vaak om te leren opmerkzaam te zijn (waarnemen), herkennen, erkennen en verdragen (acceptatie), herstel (commitment). 

Kwaliteit van zorg
De Verpleegkundig Specialist GGZ is bevoegd om zelfstandig patiënten te behandelen, van intake, diagnostiek tot ontslag. Er worden strenge eisen gesteld aan de vijfjaarlijkse herregistratie om bekwaam te zijn en te blijven en dat doe ik door continue bezig te blijven met bij- en nascholingen, het bijhouden van relevantie vakliteratuur en maandelijks intercollegiale toetsing.

Welke klachten en problemen
Volwassenen (18+) met ADHD/ ADD, somberheid en depressie, angsten en paniek, aan trauma gerelateerde klachten, persoonlijkheidsproblematiek die het functioneren niet ernstig ontregelt. Vaak ervaren patiënten bijkomende problemen als overmatig piekeren, slaapproblemen, stressklachten, emotionele instabiliteit, negatief zelfbeeld, afhankelijkheid van middelen, onverwerkte rouw en verliesverwerking.

Mocht er sprake zijn van crisisgevoelige problematiek (als ernstige verslaving, agressie, acute psychose of manie) en/ of waarvoor waarschijnlijk een opname nodig gaat zijn, dan kan ik u niet helpen en is een verwijzing door uw huisarts naar een regionale GGZ instelling geschikter.

Samenwerking
In de meeste behandelingen werk ik samen met collega's en is er dus vaak sprake van een multisiciplinaire aanpak. Collega's kunnen psychiaters, psychologen, vaktherapeuten, sociaal psychiatrisch verpleegkundige (spv) en Verpleegkundig Specialisten GGZ zijn.

Samenwerking vindt verder plaats waar nodig met uw verwijzer, meestal de huisarts, of andere hulpverleners die bij u betrokken zijn. 

Verder bent u natuurlijk de belangrijkste samenwerkingspartner. Ook streef ik ernaar om in overleg met u uw naaste(n) te betrekken bij uw behandeling, omdat zij u goed kennen en vaak snel zien wanneer het goed of minder goed met u gaat. Dat kan in de periode dat ik met u oploop in uw behandeltraject belangrijk zijn, maar ook na het afsluiten van behandeling hebben zij vaak een rol in signaleren. Een andere reden is dat het hebben van psychische klachten meestal overweldigend is. Voor naasten is het vaak ingewikkeld om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe daarmee om te gaan. Dan kan in een of meer gezamenlijke gesprekken over zo'n intense periode uitwisselen fijn zijn en kan door het geven van voorlichting meer inzicht ontstaan en handvatten en tips gegeven worden.